TraktorVännerna reste till Orust 18-19 maj 2014


I strålande majväder åkte nästan 40 förhoppningsfulla traktorvänner på 2-dagars busstur till Orust.

Morgonstund har guld i mun, fast vi från Ystad som fick stiga upp redan vid 5tiden, blev pigga först när glada med resenärer steg på längs vägen.


Första stoppet i Ugglarp på Svedinos Bil & Flygmuseum blev spännande, med mycket teknik, flygplan, bilar och även en traktor. Kaffe med dopp bidrog till den trevlige stämningen.


Först en stund efter lunch kom vi fram till familjen Olsson på Orust. Tack vare ivrig telefonkontakt var glöderna perfekta i grillarna så det var bara att lägga på.  Alla var hungriga så gissa om korvarna gick åt. Christer och hustrun Helen hade tillsammans med barnen Jenny och Morgan fixat långbord. Till kaffet fick vi som överraskning hembakade Zetorbakelser. Undertecknad har receptet som, utlånas mot kontant ersättning.


Christer hade tagit hjälp av den blivande mågen Christoffer, och andra traktorvänner och fixat ”traktortåg” med vagnar så att alla kunde åka på tur och njuta av den annorlunda naturen på Orust. Familjen Olssons samling av gamla traktorer är verkligen vård att begapa. Den består av ett otal Zetortraktorer, mest Zetor25. Det fantastiska är att de flesta använs i skogsbruk, potatisodling julkärvetillverkning etc. Fantastiskt!


Belåtna på intryck avåts en mycket god middag på hotell Sjögården i Ellös.  Helen, Christer och Morgan var med och förhöjde stämningen.


De morgontidiga fick, nästa morgon, en fin promenad längs havet i Ellös, mycket klippor, krabbor och fiskmåsar, en helt annorlunda natur än vi är vana vid.


En dryg timmes busstur norrut förde oss till en mycket spännande samlare som Christer, bokat. Han hade verkligen samlat på sig rariteter. Fast renoverandet hade gått trögt. Vår värd, Dan Andersson driver jordbruk, åkeri och vedhantering så han påstod att han måste bli 175 år för att hinna få alla objekten färdiga.  En del traktorer var renoverade till fantastiskt skick, mästaren var Dans far.  Hela Dans familj ställde upp och serverade kaffe med dopp i fantastiskt försommarväder.


Väl hemma igen kunde vi gläda oss åt att ha fått se många spännande saker, men framförallt att fått träffa många vänliga samlare som alla bjöd på sig själva. Att få träffa familjen Olsson och Andersson var verkligen resans höjdpunkt. Tack!


Tor