ÖLANDSRESAN 30-31 maj 2015


Vi startade resan med Henriks Buss och chauffören Rolf vid halv åttatiden via Alaröd, Sjöbo och Hörby med 46 morgonpigga, glada resenärer.


Vårt första stopp var på Sandhems Café i Vä, Kristianstad, där vi intog en rejäl frukostbuffé.


Därefter åker vi vidare mot Karlskrona till bröderna Mats och Anders Fagerström på Björkeryds Bruk norr om Nättraby.

1997 fick bröderna en ide, nämligen att skapa och utveckla en plats i skogen, så att den äldre kulturen tas tillvara, med traktorer, motorer och sågverk. Drivkälla till dessa är tändkulemotorer. All el fixade man själv via en generator som drivs av en gammal grävmaskinsmotor. ( snacka om småländsk klurighet )

Alla tretton byggnader är egenhändigt uppförda av bröderna, med eget timmer via sina sågverk. Detta har skett på deras lediga stunder eftersom Anders jobbar som lokförare och Mats driver jordbruket.

Ett mycket intressant besök. Vår glade chaufför dukade under tiden upp en förstärkt kaffepaus innan vi fortsatte färden.

Nu rullar vi mot Öland, närmare bestämt till Henric Bertilsson på Störlinge Traktormuseum, där Henrics far, Åke, hälsar oss välkomna i det nybyggda konferensrummet på ovanvåningen, med utsikt över museet.

Där intar vi en fika med nybakade bullar och kaka. Åke berättar om sonens och hela familjens företagside. Det nybyggda museet invigdes 2008, en mycket ljus och fin hall på 1200 kvm, som enligt Åke borde varit något större. En viss trångboddhet känner man av idag. Iden från början var att samla och bevara så mycket som möjligt som funnits på Öland, allt från traktorer, jordbruksredskap, motorcyklar, mopeder samt bruksföremål som använts i hemmet mm.


Nu var tiden sen eftermiddag och vi åker mot Kalmar för att inta vårt hotell, First Witt hotell. På kvällen samlades vi i hotellets stora matsal där vi njöt av en härlig trerätters middag. Bordsvattnet var tydligen också av hög kvalite, med tanke på den glada stämning som senare infann sig. Mycket skratt och flera av resedeltagarna bidrog till denna goda stämning. Tiden går fort när man har trevligt och vi närmar oss midnatt, personalen börjar så smått att släcka ner lite här och var, så vi förstår att det är dags att inta våra rum.


Söndag förmiddag åker vi norrut till vännerna Alvar och Bodil Pettersson i Ålem,( medlem nr 94 ). Alvar berättar med en fantastisk inlevelse om sin veteransamling, där traktorerna och lantbruksmaskiner av äldre datum, med varsam hand renoverats och gjorts funktionsdugliga, och som används i deras jordbruk idag. Bodil föder upp får och bereder skinnet till försäljning på utställningar samt stöper ljus i alla trevliga former.

Efter att ha blivit bjudna på goda smörgåsar och nybakad kaka, tackar vi för ett mycket trevligt och tänkvärt besök.


Vår chaufför Rolf styr bussen mot Nybro, för besök hos Björn Kindberg, en entreprenör som när maskiner bytts ut mot nya har den gamla placerats i ett museum tillsammans med ett stort antal traktorer och en mycket stor mopedsamling. Allt är renoverat till nyskick, en fantastisk fin samling.


Vi åker nu vidare till Kosta Boda Glasbruk, där besöket främst uppskattades av damerna, ett femtontal damer var med på resan.


Resan närmar sig nu slutmålet, som är Ekerödsrasten, där vi blir serverade söndag middag i konferenssalen, fint dukat med linneduk och därtill servetter.

Anledningen till detta lite extra var att det var Mors Dag.

Alla resenärer uttryckte sin tacksamhet över allt man upplevt, under dessa två dagar och hoppades på en ny resa nästa år.


Carl-Eric