TraktorVänner i Tjeckien  - 4-10 juni 2015


Nattfärjan till Polen och vidare till Pension Troll i Tjeckiska bergen.


Lugn natt med behövlig sömn. Vi vaknade till en en ny och varm dag, temperaturen steg under dagen till 38 grader. Härligt.


Efter frukost åkte vi till traktorträffen i Caslav, som blev känt för några månader sedan då ett JAS-plan störtade där.


Här fanns riktigt många traktorer, ånglokomobiler, motorcyklar och annat intressant. Museets vanliga utställning är också värt ett besök. Fast varmt var det. Paraden som föregick på en asfaltsplan fick avbrytas varje timme för att spolas med vatten, asfalten smälte.


På kvällen firades vår nationaldag. Hotellet hade dukat upp med servetter i svenska färger, gula och blå ballonger samt inte minst en grillbuffé med tillhörande fatöl. Varm skön kväll på terassen med höga berg runtomkring.


Nästa  dag tog vi en tur till Prag och besökte lantbruksmuseét, tekniska museét och flygmuseét. På återvägen besökte vi Melicharfabriken som blev bekant genom sitt dotterbolag i Skåne. Fabrikens gamla matsal är nu omgjord till restaurang, bowlingbana och nattklubb. Zetorbaren är i källaren dit man burit ner en demonterad Zetor 25 och skruvat ihop den igen.


Trötta på teknik, besökte vi nästa dag droppstensgrottor och utsiktsplatsen Jested. Mer än 1000 meter högt, får man åka linbana dit, fantastisk utsikt och goda pannkakor med glass och grädde avnjöts. Fast linbaneturen är inget för folk med klena nerver och anlag för svindel.


Innan hemfärden på tisdagen hann vi med att besöka ett glasbruk med guidad tur. Intressant liksom besöket i glasshopen. Som goda svenskar han vi också med att inhandla en omgång ”klirrpåsar” att ha med hem.


Så kan det gå när snälla och skötsamma TraktorVänner åker på tur!


/Tor